Öppna bidrag

Transparency International Sverige presenterar
en kampanj för insyn i partiernas pengar

TI Sverige

Vänligen aktivera JavaScript i din webbläsare

Laddar...

Riksdagspartierna tog emot över fem miljoner från privatpersoner under 2011

Moderaterna mottog över sju miljoner i bidrag från privatpersoner under valåret 2010

22 procent av Socialdemokraternas intäkter kom från lotteriverksamhet (2011)

Vänsterpartiet tog emot 150 000 kr av företag eller juridiska organisationer (2011)

Centerpartiets egna bolag delade ut 110 miljoner till partiet under valåret 2010

Riksdagspartierna hade 76 miljoner i intäkter från sin finansiella verksamhet (2011)

Hur vet vi detta? Siffrorna gäller endast partiernas riksorganisationer. Hämta källmaterialet

För musen över diagrammet för att se bidragen
Tillbaka till första sidan

Öppna bidrags föregångare

Många har gjort viktiga insatser i partibidragsfrågan under årens lopp. Senast 2011 manade Arenagruppen alla riksdagspartier att redovisa sin intäkter på www.partibidrag.se.

Skärmdump från www.partibidrag.se

De rödgröna partierna och Feministiskt initiativ anslöt sig till kampanjen. Vid lanseringen på ABF-huset i Stockholm höll Arenagruppen en stol åt Moderaternas partisekreterare Sofia Arkelsten, som aldrig dök upp.

Men två veckor senare uttalade sig Arkelsten på DN:s debattsida. Där skrev partisekreteraren att Moderaterna nu skulle börja redovisa namn på de personer som skänkt partiet mer än 20 000 kronor per år.

Jag kommer också … att bjuda in övriga riksdagspartier med ambition att nå en ny utökad överenskommelse som reglerar partiernas finansiering.
Sofia Arkelsten (m), på DN debatt i april 2011

Men snart skulle Moderaterna komma att stödja även lagstiftning i frågan. Departementet som nu bereder ett lagförslag om redovisning av partibidragen tillhör partiets justitieminister Beatrice Ask.

Eric Sundström, chefredaktör på Dagens Arena, var en av de som organiserade uppropet www.partibidrag.se.

Känner du i dag att ni nådde era mål med kampanjen?
Ja och nej blir det klassiska svaret. Ja i betydelsen att vi under en tid fick upp frågan på agendan väldigt tydligt.

Vi hade ett välbesökt seminarium på ABF där vi hade en tom stol för Sofia Arkelsten, Moderaternas partisekreterare, som vägrade att komma. Vi hade debattartiklar i samband med att vi lanserade seminariet och bidrog till att hålla liv i frågan ett tag.

”Det är 2013 – öppenher kring hur politiken finansieras är en självklarhet, en ickefråga”Eric Sundström, chefredaktör Dagens Arena, som drev kampanjen www.partibidrag.se

Sedan hade vi en ambition om att få en bredare uppslutning från fler partiorganisationer som inte finns i den mer traditionellt progressiva sfären.

Vi hade också någon tanke om att få alla partier att använda vårt upprop till att redovisa sina bidrag, men det har hamnat mer mellan partisekreterarna igen. Lite både och, får vi väl säga.

Nu är ändå sju av åtta riksdagspartier positiva till lagstiftning och ett förslag är på gång. Hur ser du på det?
Naturligtvis är det väldigt positivt. I bästa fall så har de krafterna som velat sätta frågan på agendan – där vi har varit en av många – spelat roll.

Anledningen till att det håller på att bli så här, tror jag, är att sakfrågan är så himla uppenbar: det är 2013 – i princip alla europeiska länder, med några få undantag, har insett att transparens och öppenhet kring hur politiken och därmed de demokratiska spelarna finansieras är en självklarhet. Det är en ickefråga.

Nu tror jag att vi kan få en rejäl överenskommelse. Men här gäller, som med korv och lagar, att man inte vill veta hur det görs. Det är det färdiga förslaget som är av intresse.

”Hur blir det med enskilda kandidaters kampanjer? Hur ser man på juridiska personer och företag?”

Vad tror du om förslaget – har du några farhågor?
Farhågor är att i synnerhet Moderaterna och Kristdemokraterna kommer att driva en lite urvattnad linje som innebär om att prata mycket och gå med till viss del men inte fullt städja ett system som till exempel gör 20 000 kronor till en viss gräns för anonyma bidrag från privatpersoner.

Sedan finns det många frågor runtomkring som blir aktuella. Hur ska man reglera att en person inte kan ge pengar till en systerorganisation till ett parti? Hur blir det med enskilda kandidaters kampanjer? Hur ser man på juridiska personer och företag?

Det är många aspekter som ska regleras.

Tror du att det blir ett starkt förslag?
Jag är nog optimistisk med tanke på det jag sade tidigare. Tiden borde ju verkligen vara mogen för detta. Det jag kan tycka är att vi återigen har tappat lite fart i frågan.

Därför blir det viktigt i vår att alla vi som drivit frågan orkar uppmärksamma den igen i vår. Det vi märkte med vår kampanj var att stödet verkligen var jättestort.

Det är en fråga som går att argumentera hem. Det är läge för alla oss som tycker det är viktigt att påminna om grundprinciperna i frågan.